Een zieke goed verzorgen

Iedereen maakt wel eens mee dat een partner, een kind, een ouder of een goede vriend ziek wordt. En dan is het mooi als je tijd hebt om te helpen met de verzorging. Wil je dat op een goede manier doen, dan zijn hier wat aandachtspunten.

hospice-1788467_960_720Allereerst moet je wel weten wat er aan de hand is. Je hoeft echt niet voor elk ziektegeval naar de huisarts. Veel mensen realiseren zich niet dat de doktersassistente ook een goede medisch geschoolde professional is. Een doktersassistente is uitgebreid getraind op het herkennen van signalen en het geven van praktische adviezen.

Het verzorgen van een persoon die zich niet goed kan uitdrukken, is gecompliceerd. Dit geldt met name voor kleine kinderen. Het devies is, goed doorvragen in begrijpelijke taal en er een spelletje van maken. Kinderen die nog niet kunnen praten, hebben maar één soort signaal: huilen. Wees dan extra alert. De meeste ouders kunnen de zeurende huilbuien prima onderscheiden van de huilbuien die echt alarmerend zijn. Maar neem daar niet teveel risico en schakel bijtijds een arts in.

Verzorgen is eigenlijk een vorm van empathie. Afhankelijk van de persoonlijkheid van de zieke persoon pas je jouw verzorging aan. Wil iemand vooral met rust gelaten worden, dan kun je dit gerust respecteren. Ga voor het overige gewoon uit van de gouden regel: behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden.

Zorg voor een aangename binnentemperatuur waar de zieke persoon rust. Zieken willen nog wel eens flink zweten, zeker in geval van koorts. Zorg dan dat die persoon regelmatig drinkt en kies dan bij voorkeur voor water of niet al te sterke thee. Hou de maaltijden en snacks vooral licht. Is misselijkheid een probleem, vermijd dan te zure dranken en te vette etenswaren.

Het is geen pretje om dagen in je bed te moeten liggen. Zeker niet als de zieke van nature een actief persoon is. Zorg voor voldoende afleiding, zoals goede boeken of puzzels. Activiteiten die met name de geest stimuleren en het lichaam laten herstellen. Veel succes met het verzorgen van jouw dierbaren.