Moderne pijnbestrijding als je ziek bent

medications-342463_960_720Pijn is een bericht van je lichaam om je te laten weten dat er iets niet goed is. Pijn kan chronisch zijn, maar ook acuut. Pijn is onprettig en soms zelfs ondragelijk. Er zijn verschillende manieren om pijn te verzachten of zelfs te bestrijden. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar manieren om pijn te bestrijden. Als de oorzaak van pijn bekend is, kan het soms al werken om de veroorzaker van pijn weg te nemen, bijvoorbeeld door het trekken van een kies of het verbeteren van de houding bij rugpijn. Soms is het echter niet mogelijk om de oorzaak van pijn weg te nemen of te achterhalen. Dan wordt er vaak gebruik gemaakt van medicatie.

Pijnbestrijding met medicatie

De eerste manier om pijn te bestrijden is vaak het gebruik van pijnstillers. Eenvoudige pijnstillers zijn erg veilig en vaak gewoon bij de drogist te verkrijgen. Door de veiligheid adviseert men patiënten die ziek zijn vaak om een paracetamol te nemen. Andere veilige medicijnen die pijn kunnen bestrijden zijn ibuprofen, aspirine en napoxen. Het is wel altijd belangrijk om de bijsluiter te lezen. Sommige pijnstillers gaan niet samen met andere medicijnen of kunnen nadelige bijwerkingen hebben bij langdurig gebruik. Werkt de pijnbestrijding niet, zoals bijvoorbeeld bij chronische pijn, dan kan er over worden gegaan op morfineachtige medicijnen. Hieronder vallen medicijnen zoals tramadol en codeïne. Mocht dit niet helpen, dan kan er over worden gegaan op morfine. Ook het gebruik van medische cannabis is in Nederland toegestaan onder bepaalde voorwaarden.

Alternatieve manieren van pijnbestrijding

Het is nog niet door onderzoek bewezen dat het werkt, maar veel mensen zweren bij alternatieve pijnbestrijding. Hieronder vallen behandelingen zoals acupuntuur, acupressuur of massage. Een massage heeft bijvoorbeeld een rustgevend effect, wat de pijn beter verdraagbaar kan maken. Bij sommigen werkt het, bij anderen niet. Het is altijd het proberen waard om te kijken of alternatieve pijnbestrijding bij je past.