Zorg voor afleiding tijdens je ziekte

Zorg voor afleiding tijdens je ziekte.

Ziek zijn is niet leuk, laat dat duidelijk zijn. Behalve dat we ons niet fit voelen, knaagt ons geweten soms ook. We horen overdag immers niet thuis te zitten en omdat wij ziek zijn, moet een collega harder werken. Dat is allemaal waar, schuldgevoelens maken ons echter neerslachtig en hebben daarom een negatieve invloed op het ziekteproces. Van depressieve gedachten worden we immers niet beter.

Ziekteverlof? Extra vakantiedagen!

Gunnery_Sgt._Tobin_Eckstine_along_with_Mickey_and_Minnie_Mouse_present_a_toy_to_a_girl_in_Meadowlands_HospitalMet slechts een klein beetje verbeeldingskracht kun je het ziekteverlof waartoe je veroordeeld bent ook beschouwen als een paar gratis vakantiedagen om extra uit te rusten van de dagelijkse stress die je wellicht op het werk ervaart. Uiteraard volg je natuurlijk het advies van de dokter op. Een korte ziekteperiode is echter het ideale moment om het boek dat al maanden op je lag te wachten nu eindelijk eens te lezen. Heb je nog een dvd-box liggen van een serie die je graag opnieuw wilt kijken? Trek hem uit de kast!

Creëer een prettige sfeer

Als de omstandigheden het toelaten, kun je voor jezelf een prettige sfeer in huis creëren. Je kent het wel: ‘s avonds de kaarsjes aan, je favoriete muziek uit de luidsprekers en als de dokter het je niet verboden heeft een lekker glaasje wijn of bier. Wie zich prettig voelt of het druk heeft, ervaart over het algemeen minder last van zijn ziekte. Daarover zijn de ‘geleerden’ het wel eens.

Een te positieve voorstelling van zaken?

Schets ik hierboven een te positieve voorstelling van zaken? Dat kan misschien waar zijn, zeker als je een ongeneeslijke ziekte onder de leden hebt. Maar iedereen die ziek is, heeft baat bij wat afleiding. Onderzoek door de Rijksuniversiteit van Groningen heeft overigens aangetoond dat er geen causaal verband bestaat tussen positiviteit enerzijds en genezing anderzijds. Dat dan weer wel.